Nowa fabryka Linde w Polsce

18 paź 2019

KION GROUP AG realizuje swoją strategię rozwoju i buduje w Polsce w Kołbaskowie koło Szczecina nowy zakład produkcyjny wózków widłowych Linde. W budowę fabryki firma zainwestuje 60 mln euro i stworzy na początek 150 nowych miejsc pracy.

Budowa już się rozpoczęła, a jej uruchomienie planowane jest na początek 2021 roku. Na działce o powierzchni 18 ha powstanie nowoczesny zakład produkcyjny, centrum badawczo-rozwojowe oraz centrum administracyjne o powierzchni prawie 44 000 metrów kwadratowych.

Grupa KION jest największym producentem wózków widłowych w Europie, drugim co do wielkości producentem wózków widłowych na świecie, a także wiodącym dostawcą automatyki magazynowej.

Zakład produkcyjny w Polsce uzupełni istniejące zakłady produkcyjne zlokalizowane w całej Europie i pozwoli na dalszy rozwój na szybko rozwijającym się rynku o wysokim potencjale. Lokalizacja w Kołbaskowie wynika z warunków logistycznych, jakie oferuje Kostrzyńsko-Słubicka Specjalna Strefa Ekonomiczna. Zakład w Kołbaskowie będzie produkował wózki Linde z przeciwwagą o udźwigu do 3,5 tony, w tym serie modeli, które są obecnie produkowane w Niemczech oraz innych krajach.