2. Międzynarodowa Konferencja Klastra Wodorowego PCHET 2019

25 lis 2019

W dniu 1 października 2019 roku w Pomorskim Parku Technologicznym w Gdyni już po raz drugi Klaster Technologii Wodorowych i Czystych Technologii Węglowych zorganizował konferencję. Zgromadziła ona prawie 300 uczestników reprezentujących bardzo szerokie i różnorodne środowisko gospodarcze, naukowo-badawcze i administracji samorządowej.

W tej edycji zaprezentowano szerokie spektrum zagadnień związanych z zastosowaniem technologii wodorowych w transporcie i energetyce, dyskutowano na temat luk legislacyjnych, możliwości finansowania oraz prezentowano modele biznesowe wykorzystujące wodór jako nośnik energii.

Podczas konferencji firma Linde Material Handling zaprezentowała rozwiązania w zakresie zasilania wózków widłowych ogniwami paliwowymi. Od dwudziestu lat pracujemy nad rozwojem produkowanych seryjnie wózków przemysłowych z tym napędem. W 1997 roku wiedliśmy prym, koncentrując się intensywnie na tej obiecującej technologii. Produkcja pierwszych wózków napędzanych wodorem rozpoczęła się w 2010 roku – dziś Linde oferuje największy na rynku asortyment wózków przemysłowych zasilanych ogniwami wodorowymi. Ten nowoczesny system energetyczny można zamówić w około 80% naszych modeli. Należą do nich wózki paletowe, ciągniki, wózki wysokiego składowania, a także wózki z przeciwwagą.

Klaster Technologii Wodorowych i Czystych Technologii Węglowych powstał w 2017 roku. Głównym inicjatorem powołania Klastra była Regionalna Izba Gospodarcza Pomorza, która obecnie jest jego administratorem.

Już dziś zapraszamy na kolejną edycję tego wydarzenia:

Zarejestruj się!